Dar kazı çukularında kullanılan berlin duvarı iksa sistemleri inşaat endüstrisinde uzun zamandır kullanılan bir yöntemdir. 18. Yüzyıldan beri bu sistemler Berlin, Newyork ve Londra’da başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Eğer çelik sac veya ahşap kullanılırsa, bu sisteme Berlin duvarı da denir.
Kesonlar, dairesel borular veya beton kazıklar berlin duvarı olarak kullanılabilir fakat iksa sistemlerinin kurulumu normal berlin duvarından daha pahalıya mal olur. Beton panellerinin etkili bir şekilde kullanılanbilmesine rağmen, ahşap paneller de kullanılabilir. Berlin duvarı panelleri düzenli aralıklarla (1.82m’den 3.65m), az kazılarak ve döşemelerin yerleştirilmesinin ardından dolgu yapılır ve bu işlemden sonra sıkıştırma işlemi gerçekleştirilir.
Berlin duvarı döşemede tek başına mukavemet kuvveti sağlar. Kazı seviyesinin altında berlin duvarı kazıklarını gömerek pasif toprak direnci elde edilebilir. Döşeme köprüleri toprağı kazı alanının gerisinde tutar ve yatay yükleri berlin duvarı sistemine verir.
Diğer istinad duvarlarının aksine berlin duvarı en hesaplı sistemdir. Kolay kurulumla sahada kolayca mobilize edilebilir. Berlin duvarının farklı açılardan birçok avantajı vardır.
- Berlin duvarı kolay kurulumlu bir sistemdir.
- Diğer sistemlere göre daha ucuzdur.
- Berlin duvarının farklı kurulum şekilleri bulunmaktadır ve revizyonları mümkün kılmak için sahada ayarlamalar yapılabilmektedir.
- Döşemeleri kurmak kolay ve hızlıdır.
- Berlin duvarını ve döşemelerini kurarken ileri inşaat tekniklerine gerek yoktur.