Temeltek, fore kazık ve ankarajlı duvar ve diyafram duvar inşalarında yıllara dayanan tecrübesiyle siz müşterilemize pratik ve hesaplı çözümlerin yanı sıra alternatif seçenekleri sunmaya imkan veren kendi tasarım ve inşa olanakları bulunan bir firmadır.

Kalıcı ve geçici istinad duvar inşasında etkili ve ekonomik bir çözüm olarak, fore kazık ve ankarajlı duvarlar küçük ve büyük ebatlarda inşa sistemlerinde sıklıkla kullanılırlar. Bu teknik, çalışma alanlarının kısıtlı ve mevcut yapıların yakınında olduğu yerlerde derin bodrum inşaatlarında, altyapılarda ve otoban kesişme noktalarında kullanıma uygundur.

Fore kazık ve ankarajlı duvar kullanarak büyük çaplı kazıların önüne geçilebilir, yeraltı hareketleri ve tireşimlere karşı önlem alınabilir. Temeltek’in sunmuş olduğu üç yaygın fore kazık ve ankarajlı duvar sistemi uygulamaları mevcuttur.

Ankarajlı duvar sistemi uygulamaları

  • Bitişik duvar
  • Sekant duvar-sert/yumuşak veya sert/sıkı
  • Sekant duvar-sert/sert

Projede kullanılacak olan sistem, toprağın türü, taban suyu profil, maksimum istinad edilecek yükseklik, inşaatın süresi, destekleme gereksinimleri ve maliyet gibi konuları içine alan çeşitli faktörler tarafından belirlenir.

CFA kazık veya rotari kazık metotları inşa aşamasında kullanılabilecek metotlardır.

Bitişik Kazıklı Duvar

CFA ile elde edilecek kazıkların ebatı 1200 mm ve rotari metoduyla elde edilecek kazıkların ebatı ise 3000 mm olabilir. Bizim kullandığımız komine kılavuz duvar sistemiyle opsiyonların hepsi de kullanılabilir. Bitişik duvarlar 150mm olarak çaptan büyük olacak şekilde merkeze kurulur ki kazı sırasında toprağın ortaya çıktığı boşluklar bırakır. Bu opsiyon istinat edilen toprağın sıkı, taban suyu seviyesinin ise maximum kazı alanının altında olduğu yerler için uygundur. Bu opsiyonlar arasında en ekonomik opsiyondur ve en hızlı inşaa etme metodudur.

Sekant Duvar- sert/yumuşak veya sert/sıkı

Bitişik kazıklı duvara benzer şekildedir fakat kazıklar arasında boşluk bulunmamaktadır, fakat sert/yumuşak duvar için aralıklar donatısız bentonit (1 ile 2 N/mm2) ile doldurulur ve sert sıkı duvar içinse zayıf betonla (10N/mm2) doldurma yapılır.

Bu tür inşa yöntemi CFA ile birlikte kullanılır. Kazığın maksimum derinliği 29 metre iken tavsiye edilen açığa çıkmış yükseklik ise 7 metredir.

Sekant Duvar- sert/sert

Sert/sert duvar inşası sert/sıkı duvar inşasına benzer bir süreçle eld edilir fakat birincil kazıklar yüksek mukavemetli betonla elde edilir ve donatı da konulabilir. Kesme işlemi için özel olarak tasarlanmış araçlarla ikincil kazıklar kesilerek birincil kazıklara ulaşılır. Yapısal beton kullanıldığında, alternatif bir diyafram duvarı oluşturmaya gerek kalmaz. Konsol dayama duvarları için, çapları genellik 600mm ile 1200 mm arasında değişirke tavsiye edilen açığa çıkmış yüksekliği derinliği 5 metredir. Destekli duvarlar için bu değer 10 metredir.